pretrazivac

Custom Search

rez pretrazivanja

20 studenoga 2011

Na današnji dan… Microsoft Windows 1.0 krenuo u svoj pohod na tržište


Ova obljetnica će razveseliti otprilike 82 posto posjetitelja gadgeterije, s obzirom da vas je upravo toliko kao svoj operativni sustav odabralo Microsoft Windows. Upravo danas, 20. studenog davne 1985. godine Microsoft je predstavio svoje Windowse u verziji 1.0. Ova verzija Windowsa prva je koja je donijela ograničenu multitasking na korisnička računala, a mnogi su je nazivali kao front end MS-DOS-a.
Pojednostavljeno Windows 1.0 bio je u stvari najobičniji MS-DOS program koji poziva druge MS-DOS programe, a s obzirom da sam DOS nije podržavao grafičko sučelje kakvo danas poznajemo, Win 1.0 prva je verzija koja je sadržavala upravljačke programe za grafički pokretač. miša i ostale hardverske komponente.
Kao što i sam naziv operativnog sustava govori Windows 1.0 bio je prvi Microsoftov OS koji je donio ‘prozore’ koje je korisnik mokao premještati, povećavati, smanjivati i činiti slične radnje.
Windows 1.0 zamijenila je verzija 2.0 u listopadu 1987. godine, no zanimljivo, Microsoft je nastavio pružati podršku za Windows 1.0 sve do 31. prosinca 2001. godine.
Ako vas zanima nešto više o ovoj ranijoj verziji Windowsa svakako pročitajte ovaj detaljan članak koji najbolje opisuje ovaj OS. Naravno, imate i zapis na Wikipediji.

Nema komentara:

Objavi komentar